Foteini Velesiotou

Η Φωτεινή Βελεσιώτου γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1958.Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της, τα έζησε εκεί. Η μουσική είναι παρούσα στη ζωή της.Η αγάπη του πατέρα της για τη βυζαντινή αλλά και την κλασσική μουσική είναι μεγάλη. Ετσι αυτά είναι τα πρώτα ακούσματά της και η μουσική της παιδεία μέχρι τα 18.Αυτά τα χρόνια συμμετέχει στη χορωδία Καρδίτσας “Ο Αρίων”.

Ανακάλυψε το ρεμπέτικο και το λαικό τραγούδι στα 18 της χρόνια όταν άφηνε την Καρδίτσα για να πάει στη Θεσ/νίκη για σπουδές.
Τελειώνει την Παιδαγωγική ακαδημία και αμέσως αρχίζει να εργάζεται ως δασκάλα.

Η δουλειά της αλλά και η μητρότητα (μητέρα 2 παιδιών) .απορροφούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου της.
Το τραγούδι μπήκε τυχαία στη ζωή της όταν δέχτηκε την πρόταση να τραγουδήσεισε ένα ρεμπέτικο σχήμα το 1983, κάτι που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια.

Το 2004 ο Μιχάλης Νικολούδης και η Μάγδα Παπαδάκη την καλούν να τραγουδήσει τα τραγούδια τους στο δίσκο με τίτλο <>, στον οποίο συμμετείχε με δυο τραγούδια και η Σωτηρία Λεονάρδου.
Ένα ξεχωριστό μουσικό στέκι, το Καφωδείο το Ελληνικό στέγασε τη Φωτεινή Βελεσιώτου για 7 χρόνια. Εκεί την γνώρισε και την αγάπησε το κοινό της Θεσν/νίκης και όχι μόνο.

Στο χώρο αυτό γνωρίστηκε με το Γιώργο Καζαντζή το 2008 και το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν το τραγούδι “Mέλισσες” σε στίχους της Ελένης Φωτάκη.Ένα τραγούδι που αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεφύγει από τα μουσικά όρια της Θεσ/νίκης.
Το 2009 έρχεται ο 2ος προσωπικός της δίσκος σε μουσική Γ Καζαντζή με τίτλο “Tα παιδιά της άλλης όχθης”.

To 2011 έρχεται στην Αθήνα.Έχει βγει πια στη σύνταξη ,κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να έχει περισσότερο χρόνο για το τραγούδι που αγαπά κα με υπερβάσεις προσπάθησε να το κρατήσει στη ζωή της.
Μια ακόμη δισκογραφική δουλειά προκύπτει με τίτλο “Φυλάξου” μαζί με τον Τάσο Γκρους και τον Ιωάννη Πανουτσόπουλο.

Συγχρόνως έχει αρκετές συμμετοχές σε δίσκους νέων συνθετών αλλά δέχεται και προσκλήσεις σε αφιερώματα για το Δ Λάγιο, Σ Κουγιουμτζή και Κώστα Βίρβο.(Στέγη Γραμμάτων και τεχνών,θέατρο Badminton).
Η” Κληματαριά” μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας φιλοξενεί τη Φωτεινή Βελεσιώτου για τέσσερα χρόνια ενώ παράλληλα εμφανίζεται και σε άλλες μουσικές σκηνές.

Το καλοκαίρι του 2013 συμμετέχει σε έθνικ φεστιβάλ στη Γερμανία με τη Μελίνα Κανά και το 2014 στην Ισλανδία τραγουδάει Βασίλη Τσιτσάνη στο Μέγαρο μουσικής του Ρέικιαβικ.

Το χειμώνα του 2014 συνεργάζεται στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο με το Μανώλη Μητσιά,τον Μπάμπη Στόκα και την Παυλίνα Βουλγαράκη. Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφορεί η 4η δισκογραφική της δουλειά με τον τίτλο “Είδα του τρελού τα κλάματα” με τη μουσική του Μίνωα Μάτσα και τους στίχους της Ελένης Φωτάκη. Το Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηνών η μεγάλη sold ουτ συναυλία της οποίας η ηχογράφηση κυκλοφόρησε ενα χρόνο μετα σε διπλό cd με τίτλο “τα διαλεγμένα”.

Τα χρόνια 2015 -2019 έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργάστεί επί σκηνης με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Αρλέτα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Haig Yazdjian, Omar Farouk Tekbilek κ.α.
Τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφορεί πάλι απο τη ΜΙΝΟΣ EMI η τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “ένας κύκλος είναι όλα”.

Τη χειμερινή σεζόν 2019-2020 εμφανίζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με καλεσμένους πολλούς φίλους καλλιτέχνες.

On social

Digital partners